تاریخ خبر: کد خبر: 633

نظر اسرائیل درباره توافق ژنو

از جمله اظهاراتدر کنفرانس هرتزلیا، سخنان استاینتز، وزیر جاسوسی و امور راهبردی رژیم صهیونیستی بود که گفت: «مادامی که راه حل دیپلماتیک، رضایت بخش، کافی و درست باشد، اسرائیل آن راه را ترجیح می‌دهد.» این سومین چرخش موضع این مقام ارشد اسرائیل در قبال توافقنامه ژنو از زمان انعقاد آن محسوب می‌شود که هر بار درباره این توافقنامه اظهار نظر مثبت‌تری می‌نماید.

نظر اسرائیل درباره توافق ژنو

از ابتدای امضای توافقنامه ژنو در سوم آذرماه ۱۳۹۲ یکی از پاسخ های طرفداران دولت به منتقدان این توافقنامه – که امضای آن را بیشتر حافظ منافع غرب می دانستند تا ایران – این بود که رژیم صهیونیستی از امضای این توافقنامه ناراضی است و ناراضی بودن دشمن، خود دلیلی بر درستی مسیری است که دولت در امضای این توافقنامه در پیش گرفته است. این ادعا تا جایی پیش رفت که رسانه های حامی دولت ضمن ادعای پریشانی فراوان رژیم صهیونیستی از امضای این قرارداد مدعی شدند کشورهایی همچون کشورهای اروپایی، عربستان و روسیه از بهبود روابط ایران و امریکا ناراحت اند (+ و + و +) و این موضوع نیز نشانه درستی امضای توافقنامه ژنو از سوی دولت است. مدافعان توافقنامه پای را فراتر گذاشته و مدعی واحد بودن موضع منتقدین داخلی با رژیم صهیونیستی در رد این توافقنامه شدند تا جایی که محمد جواد ظریف صراحتاً بیان داشت: «امیدواریم در داخل کشور هم صدایی با رژیم اسرائیل نداشته باشیم.»

همچنین حسن روحانی پس از امضای توافقنامه گفت: «چون توافق هسته ای به نفع جهان و منطقه است عده ای اقلیت تندرو ممکن است داخل آمریکا باشد و رژیم تندرویی در منطقه ما باشد و در داخل ایران نیز ممکن است تعداد کمی ما تندرو داشته باشیم و آنها نیز خیلی خوشحال نباشند.»

همچنین در اظهار نظر بسیار مهم دیگری محمد جواد ظریف در جلسه سؤال از وزیر خارجه در تاریخ ۱۶ اردیبهشت ماه ۹۳ ناراحتی اسرائیل از به امضا رسیدن توافقنامه را دلیل موفقیت مسیری دانست که دولت در این باره پیش گرفته است و اظهار داشت: «برادران و خواهران گرامی، سیاست خارجی دولت تدبیر و امید آسایش و راحتی را از نتانیاهو گرفته و او را به انفعال و انزوای بین‌المللی کشانده و این توفیق بزرگی است … این حرکت ما نیروهای انقلابی منطق، ه را به وجد آورده و صهیونیست‌ها و دیگر بدخواهان ایران را دچار سردرگمی و کابوس بر آمدن مجدد ایران اسلامی کرده است.»

در این گزارش تلاش داریم به میزان صحت این ادعا – به عنوان مهم‌ترین دلیل دولت برای دفاع از توافقنامه ژنو – پی ببریم.

موضوعی که بلافاصله بعد از امضای توافقنامه توجه‌ها را به خود جلب کرد موضع‌گیری سریع و بلافاصله مقامات رژیم صهیونیستی درست در روز امضای توافقنامه ژنو بود. بنیامین نتانیاهو (+)، نفتالی بنت (NaftaliBennet)، وزیر اقتصاد رژیم صهیونیستی (+) و یووال استاینیتز (Yuval Steinitz)، وزیر جاسوسی و امور راهبردی این رژیم (+) از جمله افرادی بودند که بلافاصله علیه امضای این توافقنامه موضع‌گیری کردند. نتانیاهو امضای این توافقنامه را «اشتباه تاریخی» و استاینیتز آن را «فریب خوردن غرب از ایران» نامید.

سرعت عمل مقامات صهیونیستی از ابتدا شائبه‌هایی را درباره صحت این مواضع بوجود آورده بود و همگان منتظر گذشت زمان بودند تا میزان حقیقت داشتن این مواضع روشن شود. همچنین تلاش‌های برخی از سناتورهای به اصطلاح تندرو امریکایی مانند باب مِنِندِز (Bob Menendez) برای تصویب تحریم های هسته ای جدید علیه ایران – که باعث تضعیف توافقنامه می شد – از دیگر نشانه هایی بود که طرفداران توافق با غرب از آن به عنوان موفقیت تیم مذاکره کننده ایرانی در شکست اسرائیل و تندروهای امریکایی و منزوی کردن آنان در عرصه بین المللی یاد می کردند.

 

لابی آیپک

با گذشت زمان مشکلاتی جدی درباره صحت این ادعاها بوجود آمد. از جمله پس از این که شاهد مدتی سکوت نسبی درباره مذاکرات از سوی رژیم اسرائیل و رسانه‌های آن بودیم، لابی اصلی اسرائیل در امریکا یعنی لابی معروف ایپک (AIPAC) در حالی که چند ماه خود را در حال تلاش برای تصویب تحریم جدید علیه ایران نشان می داد، به طور ناگهانی – در بهمن‌ماه ۹۲ و پس از گذشت تنها ۳ ماه از امضای توافقنامه ژنو – در تغییر موضعی آشکار و مهم اعلام کرد نیازی به تصویب تحریم های جدید علیه ایران در کنگره نیست. (منبع: روزنامه اصطلاحاً جنگ‌طلب هافینگتون پست) این بیانیه که چند ماه پس از امضای توافقنامه ژنو صادر شد تردیدها را درباره مخالفت اسرائیل با این توافقنامه بیشتر کرد.

aipac

شیمون پرز

پس از این موضع لابی آیپک نوبت به شیمون پرز (Shimon Peres)، رئیس رژیم صهیونیستی رسید. او در اظهار نظری جالب در فروردین ماه سال ۱۳۹۳ – حدود ۴ ماه پس از امضای توافقنامه – که در جریان سفری سه‌روزه به اتریش با روزنامه اتریشی «استاندارد» گفتگو می‌کرد به موضوع مذاکرات هسته‌ای ایران و غرب در وین اشاره کرد و گفترئیس جمهوری جدید ایران کمی امیدواری به ما داده است اما رهبری جمهوری اسلامی بار دیگر همه این امیدها را ویران کرده است.» که این اظهارات تردیدها را درباره صحت ادعای نارضایتی اسرائیل از امضای توافقنامه ژنو تشدید نمود. این اظهارات پرز با هیچ گونه عکس العملی از سوی نتانیاهو یا مقامات اسرائیلی مواجه نشد.

peresشیمون پرز – رئیس رژیم صهیونیستی

 

وزیر جاسوسی و امور راهبردی رژیم صهیونیستی

پس از این اظهارات یووال استاینیتز (Yuval Steinitz) وزیر جاسوسی و امور راهبردی رژیم صهیونیستی که در روز امضای توافقنامهبیان داشته بود ایران جامعه جهانی را در توافقنامه ژنو فریب داد، در اظهار نظری جدید و پس از ۶ ماه سکوت در حالی که انتظار می‌رفت از به توافق نرسیدن ایران و ۵+۱ باید راضی بوده باشد و حتی برای آن تلاش کند گفت «تلاویو روی روند مذاکرات هسته‌ای با ایران نفوذ دارد» و بیان کرد که «اگر توافق با ایران تا تاریخ ۲۰ جولای امکان پذیر نشد تمدید این مدت زمان، به رسیدن به توافق با ایران می‌تواند کمک کند.» همچنین وی اشاره کرد که «اسرائیل علی رغم این‌که در مذاکرات حضور مستقیم ندارد ولی به صورت روزانه با نمایندگان قدرت‌های مذاکره‌کننده در تماس است.» (منبع: The Times of Israel)

steinitzیووال استاینتز – وزیر جاسوسی و امور راهبردی رژیم صیونیستی

 

فرمانده نیروی هوایی رژیم صهیونیستی

همچنین در همان دی‌ماه سال ۹۲ –حدود یک ماه پس از امضای موافقتنامه ژنو- امیر اشل (Amir Eshel) فرمانده ارشد نیروی هوایی رژیم صهیونیستی در اظهار نظری که رضایتش را از توافقنامه ژنو در بر داشت، گفت: «دیپلماسی در قبال ایران ظاهرا در مسیر مثبتی حرکت می‌کند، گرچه نمی‌دانم چه زمانی این مسیر به پایان خواهد رسید». (منبع: رویترز)

eshelامیر اشل – فرمانده نیروی هوایی رژیم صهیونیستی

 

سیاست عدم «شگفت زدگی»

همچنین در خبری مهم سایت اسرائیلی هاآرتص – که از مهم‌ترین رسانه‌های این رژیم محسوب می‌شود – به تازگی (۲۰ خرداد) به نقل از یک مقام بلندپایه رژیم صهیونیستی مدعی شد که اسرائیل پیش از برگزاری مذاکرات دو جانبه میان ایران و آمریکا در ژنو از محتوای آن‌چه آمریکا مطرح کرده، مطلع بوده است. این مقام اسرائیلی به هاآرتص گفته است که اسرائیل و امریکا بر سیاست «عدم شگفت‌زدگی» (no surprise) توافق کرده‌اند طوری که اسرائیل از جزئیات مذاکرات، پیشاپیش مطلع باشد. همچنین در این خبر ذکر شده است که اسرائیل به طرف‌های مذاکره کننده صراحتاً اعلام کرده است که مشکلی با تمدید مدت زمان مذاکرات برای رسیدن به یک توافق نهایی ندارد.

 

کنفرانس هرتزلیا

اما در میان تمام این اظهارات واقعه‌ی تازه و بسیار مهمی که از توافق غرب با اسرائیل بر سر روند امضای توافقنامه ژنو پرده بر می‌داشت و حاکی از عمق رضایت رژیم صهیونیستی از این موافقتنامه بود اظهارات مقامات این رژیم در کنفرانس مهم هرتزلیای امسال (۱۸ تا ۲۰خرداد) بود. کنفرانس هرتزلیا مهمترین گردهمایی سیاسی سالیانه رژیم صهیونیستی است که مقامهای ارشد این رژیم از جمله شیمون پرز، رئیس رژیم صهیونیستی، ژنرال بنی گانتز (Benny Gantz)، رئیس ستاد کل ارتش این رژیم و صاحبنظران مختلف دانشگاهی، تجاری و سیاسی گرد هم می آیند تا در باره مهمترین معضلات این رژیم و همچنین موضوعات استراتژیک منطقه ای و جهانی به بحث و تبادل نظر بپردازند.

از جمله اظهارات در این کنفرانس، سخنان استاینتز، وزیر جاسوسی و امور راهبردی رژیم صهیونیستی بود که گفت (منبع: سایت رسمی کنفرانس هرتزلیا): «مادامی که راه حل دیپلماتیک، رضایت بخش، کافی و درست باشد، اسرائیل آن راه را ترجیح می‌دهد.» این سومین چرخش موضع این مقام ارشد اسرائیل در قبال توافقنامه ژنو از زمان انعقاد آن محسوب می‌شود که هر بار درباره این توافقنامه اظهار نظر مثبت‌تری می‌نماید (در سطور قبل به دو موضع این مسئول رژیم صهیونیستی اشاره شد).

همچنین صحبت‌های مهم افسر اطلاعاتی بلند پایه اسرائیل، ژنرال ایتای برون (Itai Brun) در این همایش شایسته توجه است که گفت: «ایران در مذاکرات برای دستیابی به توافق هسته‌ای جدی است» وی همچنین اشاره کرد: «ایران به توافق‌نامه موقت هسته‌ای احترام گذاشته است» و اضافه کرد: «این خیلی محتمل است که ایران و قدرت‌های جهانی به سوی امضای توافق‌نامه نهایی و جامع پیش بروند. در شرایط کنونی ایران از مفاد توافق‌نامه موقت هسته‌ای تبعیت کرده و فشارها به خصوص فشارهای اقتصادی منجر به مذاکره و گفت‌وگو شده و این فشارها می‌تواند منجر به دستیابی به توافق جامع و نهایی هسته‌ای شود.» (منبعاز رویترز) جالب اینجاست که این اظهارات درست در روز دوشنبه همزمان با مذاکرات دو جانبه ایران و امریکا بیان شده است.

.ژنرال ایتای برون – افسر بلند پایه اطلاعاتی رژیم صهیونیستی

 

دیدارهای منظم دیپلمات‌های آمریکایی با مقامات ارشد صهیونیست‌

به این موارد باید دیدار و گفتگوی دیپلمات‌های پرنفوذ و موثر آمریکایی از جمله سوزان رایس، ویلیام برنز و وندی شرمن، به صورت منظم و قبل و بعد از هر دور مذاکرات با مقامات ارشد رژیم صهیونیستی را اضافه کرد (+، +، +، +). از جمله وندی شرمن در اظهارات مهم اخیر خود در مورد هماهنگی تیم آمریکایی با هم پیمانان آن کشور از جمله اسرائیل گفت: «ما با تمامی کشورهای هم پیمان خود در حوزه خلیج فارس، با اسرائیل و بسیاری از کشورهای جهان قبل و پس از هر دور مذاکرات مشورت می کنیم. ما در این مشاورات به آنها اجازه می دهیم که بدانند که چه موضوعاتی مطرح شده است و ما به چه سمتی حرکت می کنیم و به سوالات آنها پاسخ می دهیم… ما این کار را به نمایندگی از سازمان ملل و شورای امنیت صورت می دهیم و آن را جدی می گیریم و از موضوع مشورت پیروی می کنیم.»

 

نقش فرانسه در دخالت دادن منافع اسرائیل در مذاکرات

نکته مهم دیگر در بررسی نسبت رژیم صهیونیستی با موافقتنامه ژنو مسأله موضع کشور فرانسه در مذاکرات است. در مذاکرات ژنو ۲ که به شکست انجامید طرف فرانسوی و مشخصاً لوران فابیوس، وزیر امور خارجه فرانسه به عنوان عنصر تندرو و زیاده‌خواه از سوی طرف ایرانی معرفی شد و مانع اصلی بر سر راه شکل‌گیری موافقتنامه عنوان گردید. پس از این مذاکرات و پیش از مذاکرات ژنو ۳ فرانسوا اولاند، نخست وزیر فرانسه در فاصله کوتاه میان مذاکرات ژنو ۲ و ۳ به سرزمین‌های اشغالی فلسطین سفر کرد و دیدارهایی با مقامات ارشد این رژیم برگزار کرد.

در این سفر بنیامین نتانیاهو در اظهار نظری جالب بیان می‌دارد که «آقای اولاند به دلیل مخالفتش با برنامه هسته‌ای کنونی ایران، دوست واقعی اسرائیل است». تنها چند روز پس از این اظهار نظر، موافقتنامه ژنو با موافقت فرانسه میان ایران و غرب امضا می‌گردد. فابیوس نیز در اظهار نظری مهم در اردیبهشت‌ماه امسال سکوت چند ماهه خود را شکست و با اشاره به رضایت خود از امضای توافقنامه ژنو و کوتاه آمدن ایران در این رابطه بیان کرد: «ایرانی‌ها اول مخالف بودند، اما ۱۰ روز بعد (ژنو ۳) برگشتند و پذیرفتند.»

fabiousتصویر دیدار فابیوس و نتانیاهو چند روز پیش از مذاکرات ژنو ۳ (منبع: هاآرتص)

 

راهبرد واقعی رژیم صهیونیستی

به این ترتیب به نظر می‌رسد اولاً نظر رژیم صهیونیستی درباره توافقنامه ژنو ابداً منفی نیست بلکه این رژیم به منظور بالا بردن سطح مطالبات و فریب افکار عمومی ایرانیان و مردم دیگر نقاط جهان با ایفای نقش پلیس بد به پیشروی سیر این توافقنامه کمک می‌کنند. حتی منندز (Menendez) سناتور به اصطلاح تندرو امریکایی که طرح تحریم ایران بعد از توافقنامه ژنو را مطرح کرده بود در اظهارات خود بعضاً‌ صراحتاً به بر عهده داشتن نقش پلیس بد تأکید می‌کند. رژیم صهیونیستی نیز در این مسیر قدم برداشته و البته اگرچه به طور کلی از سیر پیش گرفته شده در این توافقنامه راضی است ولی با هماهنگی طرف غربی، راه را برای فراتر رفتن غرب در خسارت وارد آوردن به منافع ایران هموار می‌کند. این رضایت درونی رژیم اسرائیل باعث شده است به تدریج از اظهارات تند گذشته فاصله بگیرد و علی رغم بیان برخی انتقادها از توافقنامه ژنو از سوی این رژیم، رویه‌ای حمایت‌آمیز از سیر پیش گرفته شده میان ایران و غرب اتخاذ کند.

 

منبع: یک بیست

کلمات کلیدی

ارسال نظر

تریبون