تاریخ خبر: کد خبر: 358

بعد از اعتیاد و طلاق، خشونت، سومین آسیب عمده‌ اجتماعی در مشهد

در‌حال‌حاضر رتبه اول ناهنجاری در مشهد را اعتیاد، دوم را طلاق و سوم را خشونت به‌خود اختصاص داده است و گاهی رتبه طلاق و اعتیاد نیز جابه‌جا می‌شود و متأسفانه خشونت جزو خطرات اول اجتماع ما محسوب می‌شود.

بعد از اعتیاد و طلاق، خشونت، سومین آسیب عمده‌ اجتماعی در مشهد

به گزارش قاصدنیوز، دعواهای‌خیابانی، ‌خانوادگی، قتل‌ و‌... از شاخصه‌هایی است که در زیرشاخه خشونت می‌توان آن‌ها را جای داد. این روزها با رشد خشونت‌ها حال جامعه‌ ایرانی چندان مساعد نیست و کم‌کم بسیاری از ناسازگاری‌ها و تفاوت سلیقه‌ها و دیدگاه‌ها که در گذشته هم وجود داشته است رنگ‌و‌بوی خشونت به‌خود گرفته تا جایی که براساس آمار رسمی سازمان پزشکی‌قانونی، خراسانی‌ها در شش‌ ماه نخست سال‌٩٢‌ با ٣٢‌هزار‌و‌٨٠٦مراجعه به پزشکی قانونی آن‌هم برای دعوا و مرافعه توانسته‌اند رتبه دوم کشور را در این زمینه به‌خود اختصاص دهند.


خشونت یکی از این آسیب‌هاست که در‌واقع بدترین آسیب اجتماعی در هر جامعه به شمار می‌رود؛ چرا‌که خشونت با نا‌امنی، هرج‌و‌مرج و‌... در اجتماع همراه است.

 

 

خشونت، یک الگوی رفتاری نادرست
یک جامعه‌شناس نیز دراین‌باره می‌گوید: در تقسیم‌بندی کنش‌های رفتاری، خشونت جزو الگوهای رفتاری گسترش‌یافته است و در بیشتر روابط می‌توان شاهد این امر بود که وقتی برخورد خشونت‌آمیز رخ می‌دهد، یک نوع رفتار اجتماعی تلقی می‌شود که به واگرایی اجتماعی دامن می‌زند و واکنش خشونت‌آمیز را ایجاد می‌کند.

 


دکتر غلام‌رضا حسنی می‌افزاید: در جامعه سنتی درواقع دچار نوعی خشونت‌زدگی شده‌ایم، اما به‌صراحت می‌توان این موضوع را بیان کرد که خشونت نوین به‌خاطر برآورده‌نشدن خواسته‌ها در حوزه نظام شهری است که زمینه‌هایی را برای خشونت ایجاد می‌کند.


وی ادامه می‌دهد: وقتی مسئولان نتوانند برنامه‌ای منسجم برای جوانان فراهم آورند، تزلزل جامعه را فرامی‌گیرد و ازاین‌رو افراد به خشونت و نقش‌های اجتماعی غلط رومی‌آورند.


کاهش شادی، افزایش خشونت
عضو هیئت‌علمی دانشگاه فردوسی مشهد بیان می‌کند: به‌لحاظ اجتماعی وقتی مهارت لازم را در زندگی شهری و فرهنگ‌شهری به‌دست نمی‌آوریم ممکن است به‌صورت نادرست از خود رفتارهایی را بروز دهیم.


وی با بیان اینکه آسیب‌های خیابانی، دعواها، نبود مداخله پیشگیرانه و حضور به‌موقع ممکن است خشونت را افزایش دهد می‌گوید: ضعیف‌شدن ارزش‌های اخلاقی و کاهش میزان شادی و نشاط زمینه رفتارهای خشونت‌آمیز است. آستانه تحمل فرد در جامعه‌ای که به بسیاری از نیازهایش پاسخ نداده و برنامه‌ریزی نداشته است، پایین می‌آید و رفتار نامناسبی از خود بروز می‌دهد.


حسنی می‌گوید: بحث اعتیاد، آسیب اولیه شهری و عامل بروز بسیاری از خشونت‌ها ست. مواد‌ مخدر به‌‌تنهایی باعث بروز این همه خشونت نیست؛ بلکه مواد‌ شیمیایی استفاده‌شده در مواد‌ مخدر شدت خشونت را فزونی بخشیده است.


وی ادامه می‌دهد: نبود پاسخ‌گویی صحیح رفع نیاز، بیکاری و... زمینه‌ساز می‌شود تا فرد از حالت طبیعی خارج شود.مسئولان باید به رفتارها توجه کنند و آموزش مهارت‌های زندگی، مشاوره‌های صحیح و اصولی و... توجه کنند.


خشونت رتبه‌دار ناهنجاری‌های مشهد
این جامعه‌شناس با تاکید بر آموزش فرهنگ عمومی بیان می‌کند: ارزش‌های مادی این روزها به‌شدت تبلیغ می‌شود و در‌مقابل ارزش‌های فرامادی کم‌رنگ شده است. ایرانیان با خانواده شناخته می‌شوند و اگر هویت ایرانی خانواده ضعیف شود باعث کاهش تولید سرمایه اجتماعی می‌شود و باید به خانواده‌ها مهار برخوردهای ناشایست آموزش داده شود.


وی می‌افزاید: هیچ جامعه‌ای بدون مشکل نیست و مشکل برای همه جوامع وجود دارد، اما وقتی زوجی اختلاف دارند لازم است به‌هم توهین کنند؟ چرا ما درباره خشونت‌ روانی که بدتر از خشونت‌ جسمی است آگاهی لازم را نداریم؟


حسنی ادامه می‌دهد: در‌حال‌حاضر رتبه اول ناهنجاری در مشهد را اعتیاد، دوم را طلاق و سوم را خشونت به‌خود اختصاص داده است و گاهی رتبه طلاق و اعتیاد نیز جابه‌جا می‌شود و متأسفانه خشونت جزو خطرات اول اجتماع ما محسوب می‌شود.


وی بیان می‌کند: وقتی نهادهای دولتی و حتی خصوصی درگیر روزمرگی شوند و تنها به کسب درآمد و رفع نیازهای مادی خود بپردازند و حتی با ارباب‌رجوع رابطه خوبی نداشته باشند، جامعه به‌سمت رفتارهای ناشایستی مانند خشونت پیش می‌رود.


حسنی ادامه می‌دهد: در‌واقع خشونت نوعی احساس نابرابری است و عواملی مانند خشونت، اعتیاد، طلاق همه پیامد کاهش رفاقت، دوستی، ایثار، مسئولیت‌پذیری و...بوده که به‌صورت‌جدی به این موضوع که درحال ‌گسترش است توجه نمی‌شود.


این جامعه‌شناس در پایان می‌گوید: شرایط اجتماعی گوناگونی ازجمله بیکاری، نبود شادی و نشاط، تورم، خبرهای نگران‌کننده، کاهش احساس امنیت، نبود آموزش‌های لازم برای مهار خشم، پایین‌بودن آستانه‌ تحمل و برخوردهای نامناسب در خیابان از دلایل افزایش آمار خشونت و نزاع است.

 

برگرفته از روزنامه شهرآرا

کلمات کلیدی

ارسال نظر

تریبون