تاریخ خبر: کد خبر: 316

خوراکیان: باید عرصه را برای نقش آفرینی جوانان فراهم کنیم

به بهانه روز جوان به سراغ مدیر عامل مؤسسه خدمات مشاوره ای، جوان و پژوهش‌های اجتماعی آستان قدس رضوی می‌رویم تا با ایشان گفتگویی پیرامون فعالیت‌ها و دستاوردهای این مؤسسه داشته باشیم.

خوراکیان: باید عرصه را برای نقش آفرینی جوانان فراهم کنیم

به بهانه روز جوان به سراغ مدیر عامل مؤسسه خدمات مشاوره ای، جوان و پژوهش‌های اجتماعی آستان قدس رضوی می‌رویم تا با ایشان گفتگویی پیرامون فعالیت‌ها و دستاوردهای این مؤسسه داشته باشیم.

 

در سند چشم انداز مؤسسه خدمات جوانان، آمده است که این مؤسسه، به عالی‌ترین مرکز اشاعه فرهنگ دینی نسل جوان در کشور مبدل خواهد شد. تا چه اندازه در این مسیر حرکت کرده‌اید؟

موسسه در قالب شبکه جوانان رضوی(شجر) و کلینیک مشاره خانواده و جوان(آستان مهر) برنامه‌هایی را در جهت ترویج معارف اهل بیت(ع) تدارک دیده است که از جمله آن می توان به فعالیت ۸۰ تشکل از ۳۰ کشور جهان و همکاری با مؤسسه برای ادامه جریان‌های اجتماعی بین المللی اسلامی و ارائه خدمات مشاوره‌ای با رویکرد دینی و اسلامی اشاره کرد؛ شاید هنوز تا رسیدن به اهداف متعالی مؤسسه راه زیادی در پیش باشد اما این حقیقت که در مسیر اهداف حرکت می‎‌کنیم امید بخش ما برای تلاش‌های بیشتر در آینده است.

 

در نشست خبری که جنابعالی با حضور اصحاب رسانه داشتید، اشاره کردید که «لازم است با سیاست‌گذاری اصولی و واقع‌گرا به دنبال حضور شاداب و اثرگذار جوانان در عرصه‌های اجتماعی باشیم.» برای دستیابی به این هدف چه اقداماتی انجام داده‌اید؟

مؤسسه جوانان آستان قدس رضوی به دو شکل تلاش دارد تا حضور جوانان را در عرصه‌های اجتماعی پر رنگ و اثر گذرا نماید. عموما حضور جوانان در فعالیت‌های اجتماعی به واسطه تشکل‌ها بوده و امروز اکثر فعالیت‌های کلیدی مؤسسه به تشکل‌ها سپرده شده است، برای نمونه اجرای برنامه بزرگ جشن‌های زیر سایه خورشید در داخل و خارج کشور به تشکل‌ها سپرده شد؛ شاید این تنفیذ امور به تشکل‌های جوانان باعث اثر بخشی بیشتر و گاهی کاهش هزینه‌ها شود اما از آنجایی که عموما رفتار اداری را نمی‌توان مشاهده کرد، مشکلات و دردسرهای ویژه خود را نیز به همراه دارد که مؤسسه تمام آن‌ مشکلات و دردسرها را به جان می‌خرد تا شیرینی و ثمره حضور جوانان را در عرصه‌های اجتماعی بچشد. راه‌اندازی دفتر طرح‌های مشارکتی از دیگر برنامه‌های این موسسه است که بر اساس آن اجرای پروژه‌های کلان به واسطه مؤسسه جوانان به تشکل‌ها سپرده شد و امروز حدود ۲۰ میلیارد ریال سقف اعتبار پروژه‌هایی است که در حرم مطهر و سایر بخش‌های مجموعه بزرگ آستان قدس رضوی توسط تشکل‌ها در حال اجرا است، تلاش این است که به واسطه همکاری‌های مشترکی که با تشکل‌ها انجام می‌گیرد، ظرفیت و توان جوانان شناخته، ساماندهی و متمرکز شده و در جهت ارتقا پروژه‌ها استفاده شود.

 

رویکرد اصلی مورد موسسه در حوزه خدمات مشاوره چگونه است؟

یکی از اجزای اشاعه فرهنگ دینی ارائه خدمات مشاوره دینی به جوانان است. علم روانشناسی و مشاوره‌ای که در مراکز دانشگاهی تدریس و در اتاق مشاوران کشور بکار برده می‌شود خاستگاه و بنیانش بلوک غرب و فرهنگ غیر دینی بوده است. از همین روی امروز این یک واقعیت است که در کلان کشور هنوز فاصله زیادی تا تحقق کامل مشاوره دینی وجود دارد؛ اینکه مقام معظم رهبری می‌فرمایند «ما نیاز به جهاد علمی داریم» ناظر بر همین واقعیت‎هاست، مردم ایران ملتی مسلمان و مذهبی‌اند، بنابراین باید خلا کاربرد مفاهیم دینی در مشاوره مشاوران را پر کرد. مؤسسه خدمات مشاوره، جوانان و پژوهش‌های اجتماعی آستان قدس رضوی تلاش در جهت کاستن این خلاها را یکی از رسالت‌های خود می‌داند و تا کنون گام‌های خوبی را نیز در این جهت برداشته است. در همین راستا در چند ماه اخیر «همایش الگوی اسلامی-ایرانی مشاوره با محوریت دین و بهداشت روان» و «ویژه برنامه های کنگره ملی آسیب شناسی خانواده در شرق کشور» را برگزار کرده است که در حد خود می‌توان گفت گامی بزرگ و رو به جلو در جهت رشد مشاوره دینی و در نهایت تحقق هدف اشاعه فرهنگ دینی در کشور بود.

 

در دهه کرامت در قالب طرح زیر سایه خورشید، میهمان شهرهای مختلف ایران و چند کشور خارجی بودید. در این باره برایمان بیش‌تر توضیح دهید؟

موسسه خدمات مشاوره ای، جوانان و پژوهش های اجتماعی آستان قدس رضوی، همواره به دنبال آن بوده است که سیره رضوی را در میان اقشار مختلف جامعه، به ویژه جوانان، تبیین کند. در همین راستا برگزاری جشن های مردمی و معنوی زیرسایه خورشید نیز به عنوان شیوه ای مناسب برای بازنمایی گستره پهناور شور و نشاط دینی و معنوی انجام می شود.

برگزاری این جشن ها خود گامی در راستای نهادینه کردن حضور مردمی در برپایی برنامه هایی در حوزه دین و اعتقادات

مردم است. همچنین حضور خدام آستان قدس رضوی با لباس و آرم خدمت به صورت گروهی در قالب کاروان رضوی

باعث می شود که رایحه عطر خوش رضوی به ارادتمندان و شیفتگان امام رئوف به خصوص آنها که توفیق حضور در مشهد را نداشته اند، منتقل شود و شور و معنویتی خاص در دل هایشان پدید آید.

 

درباره اهداف و برنامه‌ها مؤسسه جوانان آستان قدس در سال ۹۳ توضیحاتی را بفرمایید؟

اهداف و برنامه‌های مؤسسه برای سال ۹۳ در حوزه‌های مختلف، متفاوت است؛ اما آن چیزی که مورد تاکید حضرت آیت الله طبسی، تولیت معظم آستان قدس رضوی بوده و ما نیز تلاش‌هایمان را در سال آینده با قوتی بیشتر برای تحقق آن ادامه خواهیم داد، بحث کادرسازی و نیروسازی در مؤسسه می‌باشد؛ کادر از نظر مؤسسه فردی است که حداقل دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد بوده و بتواند در یکی از حوزه‌های تخصص ایفای نقش نماید، او همچنین باید مهارت‌های مدیریتی قابل قبولی را دارا و سابقه مدیریت پروژه‌ای ملی را در کارنامه خود داشته و ارتباطاتش ملی و فرا ملی باشد. یکی دیگر از برنامه‌های ویژه‌ی مؤسسه جوانان که در جهت تحقق رهنمودهای تولیت معظم آستان قدس رضوی می‌باشد، ترویج معارف اهل بیت(ع) در سطح ملی و فراملی است؛ معارف اهل بیت(ع) ظرفیت‌های بسیار ویژه و بالایی دارند که تلاش داریم با استفاده بیشتر از ظرفیت‌های دنیای مجازی جوانان را از این چشمه زلال بیش از پیش بهره‌مند سازیم، ما امروز با ۸۰ تشکل از ۳۰ کشور دنیا ارتباط سامان یافته، منسجم و مستمر داشته و سعی می‌کنیم ظرفیت‌های تشکل‌های خارجی و داخلی را در کنار هم قرار دهیم؛ تشکل‌ها داخلی تجربه بهتر و تشکل‌ها خارجی انگیزه و روحیه بیشتری دارند؛ این دو در کنار هم می‌توانند مکمل و پوشش دهنده بسیاری از نیازهای یکدیگر باشند. همچنین ایجاد «باشگاه پژوهشگران جوان» با هدف حمایت از پایان نامه‌های مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری، از دیگر برنامه‌های موسسه خدمات مشاوره‌ای آستان قدس رضوی برای آینده است. با عنایت به شرایط خوبی که از سوی مدیران ارشد آستان قدس رضوی برای مؤسسه فراهم شده، انتظار داریم که بتوانیم چشم انداز ترسیم شده برای مؤسسه مشاوره، جوانان و پژوهش‌های اجتماعی آستان قدس رضوی را محقق سازیم.

 

نشست‌های بزم اندیشه مدت‌هاست که بصورت هفتگی در محل مؤسسه جوانان آستان قدس رضوی برگزار می‌شود، این جلسات با چه هدفی برگزار و سخنرانان آن بر چه اساسی انتخاب و بازخورد مخاطبان چگونه است؟

سلسله نشست‌های هفتگی بزم اندیشه، جلساتی تخصصی ویژه فعالان، مدیران و نخبگان فرهنگی مشهد مقدس است که در آن مسائل روز از زاویه لایه‌های فکری و محتوایی و بصورت فراجناحی مورد بررسی قرار می‌گیرد، اساس دعوت از سخنرانان که عموما صاحب نظران و نخبگان کشوری هستند؛ ابتدا بررسی مسائل و موضوعات روز، نیاز تشکل‌ها و نظام آموزش و ارتقایی است که مؤسسه برای جوانان و تشکل‌‌ها در نظر گرفته است. تلاش می‌شود تا در حول یک موضوع خاص نگا‌ه‌های متفاوت دعوت شوند زیرا معتقدیم که این نگاه‌های متفاوت به پختگی و تعالی هر چه بیشتر فعالان فرهنگی کمک خواهد کرد. درباره بازخورد مخاطبان نیز باید بگویم که جلسات مختلف بازخوردهای متفاوتی دارد، برخی جلسات بسیار خوبی و برخی نیز معمولی هستند اما در مجموع معدل جلسات مطلوب است. البته اساس همین موضوع که این جلسات بصورت مستمر و منظم هر هفته برگزار می‌شود باعث رضایت تشکل‌ها شده، زیرا ممکن است که در مشهد جلسات مشابهی برگزار شود اما معمولا مقطعی هستند و هیچ کدام این نظم و انسجام را دارا نمی‌باشد.

 

منبع: روابط عمومی موسسه جوانان آستان قدس رضوی

کلمات کلیدی

ارسال نظر

تریبون