تاریخ خبر: کد خبر: 248

گزارش مشروح قاصدنیوز از برنامه «ثریا» با موضوع ساخت و ساز در مشهد + فیلم

آیت الله علم الهدی: سرمایه دارها به جان هویت مشهد افتاده اند

برنامه این هفته «ثریا » در شبکه اول سیما در موضوع ساخت و ساز شهری در کلان شهرها به بررسی موردی مشهد مقدس پرداخت. در ابتدای این برنامه مستندی چنددقیقه ای از چندقطعه زمین متعلق به آستان قدس رضوی که با تغییر کاربری در حال تبدیل شدن به ساختمان های تجاری و اداری است

به گزارش قاصدنیوز؛ برنامه این هفته «ثریا» در شبکه اول سیما در موضوع ساخت و ساز شهری در کلان شهرها به بررسی موردی مشهد مقدس پرداخت.

 

در ابتدای این برنامه مستندی از چندقطعه زمین متعلق به آستان قدس رضوی که با تغییر کاربری در حال تبدیل شدن به ساختمان های عظیم تجاری و اداری است پخش گردید:

 

  • 43.5(چهل و سه و نیم) درصد زمین های مشهدمقدس موقوفه متعلق به آستان قدس رضوی می باشد. از این مقدار بخش زیادی که در طرح تفصیلی شهر به عنوان قطعه های سبز یا شش های مشهد در نظر گرفته شده باغ های آستانقدس رضوی می باشد.

 

  • زمین هشت هکتاری در ابتدای بلوار خیام مشهد از این نوع زمین ها محسوب می شده است که در حال حاضر پروژه بزرگ اداری، تجاری، اقامتی و تفریحی «مشهدمال» در حال احداث است.

 

پروژه مشهد مال آستان قدس رضوی

 

توضیحات قاصد نیوز درباره پروژه «مشهدمال»:

پروژه مشهد مال در زمینی به وسعت هشت هکتار هکتار است و زیربنای حدود ۵۰۰هزار متر مربع  در یک موقعیت ساختاری و عملکردی خاص مشهد در خیابان سجاد واقع شده است.
 

این مجموعه شامل کاربری هایی شامل مرکز خرید، هتل ۵ستاره ، شهربازی سرپوشیده ، هایپرمارکت، سالن های سینما  دفاتر اداری و پارکینگ طبقاتی است و در طراحی آن در سطح استانداردهای بین المللی مانند کشورهای آمریکای شمالی بهره گرفته شده است.
 

این پروژه عظیم  و منحصر به فرد با مشارکت آستان قدس رضوی ، بانک تات (بانک آینده) و گروه هتل های اسلامی روتانا  دبی و به  طراحی مشاور کانادایی در حال ساخت هست.

عملیات احداث پروژه مشارکتی مشهد مال با مشارکت بخش خصوصی با سهم الشرکه ۵۱% و همچنین سهم الشرکه آستان قدس رضوی به میزان ۴۹%  واقع در زمینی به مساحت عرصه ۷۸۰۰۰ متر مربع با زیربنای حدود620.000 متر مربع نبش چهارراه سجاد(خیام) با کاربری تجاری(مال) و برج دفاتر تجاری و هتل و پارکینگ با تاسیس شرکت ستاره تابناک هشتم توس در ابتدای سال 1391 آغاز گردیده است.

تا پایان فروردین ماه سال جاری  53/24%(پنجاه و سه ممیز بیست و چهار صدم درصد) پیشرفت واقعی رسیده است. هم اکنون پروژه در بخش مطالعات و طراحی دارای 54% پیشرفت و در بخش عملیات خاکی و مهار گود دارای 100% پیشرفت و در بخش تدارکات اجرای سازه و سقف دارای 45% پیشرفت می باشد

مدت زمان اجرای این پروژه پنج سال و نیم پیش‌بینی شده و شامل فضای تجاری، هتل و برج اقامتی و اداری، فضای تأسیساتی و پارکینگ است که علاوه‌بر فضای تجاری، ۲۳ طبقه هتل و ۱۷ طبقه فضای اداری نیز در حاشیة بلوار خیام احداث خواهد شد.

 

  • زمینی دیگری نیز در بلوار شهید موسوی قوچانی مشهد به مساحت هشتادهزار متر مربع هم اکنون در حال اخذ مجوز برای تغییر کاربری و احداث مجتمع می باشد.

 

  • پروژه تجاری و اقامتی بهار در حاشیه ابتدای خیابان شیرازی مشهد نیز پروژه دیگری است که با 95درصد پیشرفت فیزیکی به صورت مشارکتی متعلق به آستان قدس رضوی می باشد.

 

http://investment.aqr.ir/Portal/Picture/ShowPicture.aspx?ID=30016f1b-998e-429b-96a5-b16608c14778

فیلم/مستند پروژه مشهدمال و بررسی زمین های آستانقدس در مشهد

 

در بخشی دیگر از برنامه آیت الله علم الهدی نماینده مردم در مجلس خبرگان رهبری و امام جمعه مشهد میهمان گفتگوی تلفنی بود. ایشان در این برنامه نسبت به تبدیل شدن مشهد مقدس به مدلی شبیه جزیره کیش با ادامه روند موجود، هشدار داد. مهمترین نکات طرح شده توسط ایشان بدین شرح است:

 

فیلم/سخنان آیت الله علم الهدی در برنامه ثریا پیرامون ساخت و سازهای شهر مشهد

 

  •  بخش عمده ای از جریان فرهنگی ما که جزو اساس انقلاب اسلامی است، مساله حفظ فرهنگ دینی و سبقه حیات و زندگانی دینی مردم و جامعه است و این زمانی محفوظ می ماند که بتوانیم هویت محیط زندگی خود را در وابستگی به جریان دینی حفظ کنیم.

 

  •  ایران که در موقعیت مرکزیت خاصی در جهان اسلام قرار دارد، وقتی موفق در توسعه انقلاب و فرهنگی خواهد بود که هویت مراکز مقدس و شهرهای مذهبی را حفظ کند. اگر بتوانیم آن را حفظ کنیم خواهیم توانست در توسعه فرهنگی موفق شویم.

 

  • در شهر مشهد شاهد به هم خوردن هویت دینی این شهر هستیم.اصول معماری اسلامی در این شهر رعایت نمی شود و ما هم از نظر جریان فرهنگی حاکم بر این شهر و هم از لحاظ هویت دینی این شهر، مساله دار شده ایم.

 

  •  وقتی یک زائر ایرانی به مشهد می آید و وارد هتل می شود، اگر این هتل بر اساس معماری اسلامی ساخته شود، با نشانه و نقشی از آیات قرآن مقابل می شود و در روحیه و فرهنگ اخلاقی او اثر می گذارد. در این صورت است که بیشتر ظواهر اسلامی و فرهنگی را رعایت می کند و گذشته از این هویت شهر نیز محفوظ می ماند.

 

  • با توسعه مراکز تجاری و مراکز تفریحی کم کم هویت مذهبی شهر را از دست می دهیم. مشهد مقدس به جزیره کیشی تبدیل می شود که وسط آن یک گنبد طلا وجود دارد. با ساخت و سازهایی که در اطراف حرم صورت می گیرد، این شهر در حال از دست دادن هویت معنوی و زیارتی خود است. ما با توسعه شهر مخالفتی نداریم، اما این توسعه باید در شکلی صورت گیرد که با قداست حرم مطهر منافاتی نداشته باشد.

 

  • در ساخت و ساز آستان قدس این مسایل رعایت شده اما از حوزه حرم که خارج می شویم، توجهی به این موضوع نشده است. عده ای سرمایه دار به جان هویت شهر افتاده اند و شکل معنوی و زیارتی را از آن می گیرند. مسوولان شهری نیز تا کنون به این موضوع توجه نکرده اند که امیدوارم پس از این به این موضوع توجه داشته باشند.

 

  •  برخی توجیه اقتصادی و توسعه شهری را مطرح می کنند. این موضوع ارتباطی با مساله اعتراض ما ندارد. مشهد به عنوان قبله شیعیان جهان و مورد توجه اردتمندان اهل البیت (ع) در جهان مطرح است، اینجا شهر امام رضا (ع) است. اولین کسی که در این شهر حق دارد، حضرت رضا (ع) است. هرگونه اقدام دیگر و سرمایه گذاری و فعالیت تجاری در حاشیه این موضوع قرار دارد.

 

  •  آیت الله علم الهدی در ادامه در رابطه با این نکته که موقوفه های امام رضا(ع) علیه معنویت استفاده می شود خاطر نشان کردند مسئله مهم، سیاست کلی در اصول شهر سازی مشهد است و طبیعی است که زمین های موقوفه و ملی تابع این سیاست است، ما در این سیاست‌های کلی مشکل داریم؛ نمی‌شود بخش کوچکی را از کل شهر جدا کرد.

 

  • موضوع اصلی سیاست های کلی در اصول شهرسازی مشهد است و املاک موقوفه نیز تابع این سیاست هاست. اعتراض ما به این سیاست های کلی ساخت و ساز در مشهد مقدس است.

 

  • محسن مقصودی، مجری برنامه با تاکید بر این که چرا دغدغه شما و علمای دیگری که در این زمینه دغدغه دارند عملی نمی‌شود پرسید مسئولین نسبت به مطالبات و دغدغه های شما چه واکنشی نشان دادند و چرا پول این برج ها به سمت تولید نمی‌رود؟

 

  • آیت الله علم الهدی در پاسخ گفت شاید در تمام این نکاتی که گفتید بنده نتوانم جوابگو باشم چرا که برخی از سوال ها نیاز به پاسخ کارشناس ها دارد ضمن اینکه برخی از این مسائل مشکل تمام مملکت است و صرفا مشکل مشهد نیست اما مهم این است که بنده وقتی این مسائل را مطرح می‌کنم برخی از عزیزان در مقابل عرایض بنده فقط توجیهات اقتصادی و توجیهات توسعه شهری را بیان می‌کنند؛ مشهد بعنوان قبله شیعیان جهان در اطراف دنیا مطرح است اول کسی که در این شهر حق دارد خود حضرت رضا(ع) می‌باشند و دیگران باید در شعاع امام رضا حقشان مطرح باشد.

 

 

 

در ادامه برنامه، دیگر پروژه های عمرانی و برج سازی مثل پدیده، مرمر، قصرآسمان، مالی و اقتصادی، آفتاب طرقبه، درویشی و.. در مشهد اعلام شد.

 

 

به حاشیه رفتن زیارت امام  رضا(ع) در مشهد مقدس

  • در ادامه برنامه دکتر حسن بنیانیان در پاسخ به این پرسش که آینده شهر مشهد چگونه خواهد بود گفت: مردم مشهد از دوران کودکی با امام رضا عجین هستند و به امام رضا عادت کرده اند، وجود امام رضا(ع) عاملی بسیار مهم در متدین کردن کودکان ما است؛ همه کودکان ایرانی وقتی عظمت حرم را حس می‌کنند عظمت دین برایشان واضح می‌شود اما این امر اکنون در حال از بین رفتن است و دیگر کودکان به این امر مایل نیستند و کودکانی که به مشهد سفر می‌کنند حرم امام رضا برایشان عامل مزاحم تلقی می‌شود چراکه به دنبال بهره مندی از اماکن تفریحی می‌باشند.

 

اکثر شهرداران به ظاهر موفق کشور نمره قبولی ندارند

  • دکتر محمد خوش چهره در ادامه برنامه گفت: ما در ایران توسعه شتابان شهری را شاهد هستیم؛ این بحث را برخی اشتباها توسعه یافتگی تلقی می‌کنند در صورتیکه این امر گسترش بی رویه و فیزیکی شهراست.

 

  • وی اظهار داشت: شهردارها برای اینکه خودشان را موفق نشان بدهند خدمات شهری و فضای سبز محدودی را ایجاد می‌کنند و افرادی که اهل فن نیستند از این امر با عنوان توسعه شهری یاد می‌کنند.

 

  • مقصر دیگری که در رشد نامتوازن و کاریکاتوری شهر ها دخیل است مجامع آکادمیک و دانشگاه‌ها هستند چرا که حتی شاهد هشدارهای جدی از سمت آنها نبودیم. اگر بخواهیم به شهردارها نمره بدهیم بسیاری از آنهایی که موفق نامیده می شوند نمره قبولی کسب نمی‌کنند و در زمینه هایی چون ایجاد  تعاملات مناسب بین شهروندان، ایجاد فساد اداری و فروش تراکم در شهر ها که باید از آن باعنوان خود فروشی شهری یاد کرد، نمره های پایینی را کسب خواهند کرد.

 

  •  بطور خاص بسیاری از اتفاقاتی که در مشهد مقدس رخ داده قابل قبول نیست؛ اماکن مذهبی ما از عناصر هویت بخش ماست و این شهرها عمدتا زیارتی می‌باشند اما متاسفانه این شهرها متاسفانه تبدیل شده اند به شهرهای سیاحتی زیارتی!

 

  •  یک اتفاقی را که یک روز در مکه می دیدم و میگفتیم معماری صهیونیستی خودش را به آل سعود دارد تحمیل می کند متاسفانه همان را امروز داریم در مشهر مقد و از بین بردن چهره مذهبی شهر امام رضا (ع) می بینیم.

 

  • دکتر بنیانیان در ادامه برنامه اظهار داشت امروزه شهروند ایرانی در کشور خودش هر جایی که می‌رود شرمنده می‌شود بخاطر اینکه چه در بحث معماری، چه کالاهایی که در فروشگاه به فروش می‌رسد و چه ادبیات فروشنده همه و همه پر است از آثار خودباختگی و بی هویتی و این باعث می‌شود که یک فرد اصیل ایرانی با لهجه و لباس های ایرانی خجالت بکشد که در مکان ها حاضر شود.

 

  • انحرافی که دارد در معماری شهرهای ما رخ می دهد یک اتفاق برگشت ناپذیر است. چرا صدا و سیما بعد از ۳۵ سال آنهم در اینموقع شب تازه دارد به این ماجرا می پردازد؟

 

  • دکتر محمد خوش چهره در ادامه برنامه در رابطه با گسترش کاربری تجاری در شهر ها و غیر متناسب با نیاز مردم اظهار داشت: امروزه ما فقط به فضای ترویج کالاهای خارجی و مصرف گرایی دامن می‌زنیم؛ مصرف گرایی در شهرهای غربی جامعه آرمانی غرب بود و اصلا هر جامعه‌ای، جامعه مطلوب خودش را مشخص می‌کرد که این امر یک منطق است.

 

  • وی ادامه داد ما به این مصرف گرایی که منطقی برای توجیه آن در کشورمان نداریم دامن می‌زنیم. ما در فرآیند شهر سازی علاوه بر اینکه اصالت و هویت خودمان را کنار گذاشته‌ایم، یک تقلید ناقصی هم از روند شهر سازی غربی می‌کنیم و در عین حال تناسب شهری را رعایت نکرده‌یم.

 

  • این استاد دانشگاه ادامه داد افرادی که باید خودشان متولی مدیریت شهری باشند به این تخلفات دامن می‌زنند و به راحتی بلند مرتبه سازی می‌کنند و کاربری ها را تغییر می‌دهند و برای خوب جلوه دادن کارشان یک فضای سبز کوچکی را هم ایجاد می‌کنند.

 

  • وی افزود هزینه ورزش در شهر ها بسیار بالاست و جوانی که امکان ورزش و تفریح مناسب را ندارد روی به بزهکاری می‌آورد؛ همه این مسائل از اصلیات مسئله شهر سازی است. در غرب مصرف گرایی مبتنی بر فلسفه خودشان است و ما با این الگو برداری ناقص، هم به آن نرسیده‌ایم و هم هویت خودمان را خراب کرده‌ایم.

 

  • رئیس سابق حوزه هنری در ادامه برنامه در رابطه با راهکارهای مقابله با این سبک شهرسازی گفت: نظام آموزشی مدرن که وارد کشور ما شد تخصص ها را از یکدیگر تفکیک کرد و  کسی را نداریم که این تخصص های جدا شده را تلفیق کند و اولین قربانی این پروسه عدم توجه به فرهنگ اصیل جامعه است.

 

  • وی ادامه داد مقام معظم رهبری با شناخت عمیقی که از فرهنگ و هنر دارند تمام افراد جامعه را مخاطب قرار می‌دهند، مدتی بعد مدیران طرح‌ها را مخاطب قرار می‌دهند.

 

  • راه حل هایی که وجود دارد همین راهکارهایی است که حضرت آقا بیان می‌کنند؛ منتها ایشان کلی مسائل را می‌گویند و این رسانه ها هستند که باید این بحث‌ها را برای جامعه تفسیر کنند.کشور ما باید با برنامه ریزی عالمانه مدیریت شود، نباید در سفرهای استانی پروژه خلق شود، نباید با فشار نماینده های مجلس نباید پروژه خلق شود، همه پروژه ها باید کارشناسی شوند و بعد تصمیم گیری شود.

 

  • دکتر محمد خوش چهره در ادامه برنامه ثریا گفت: کشورهای صنعتی دنیا ۹۸درصد درآمدشان از مالیات است و به همین دلیل تصمیمات اقتصادی که دارند عقلایی است و در مدیریت های شهری هم کارکردها، عوارض و غیره را طراحی کرده‌اند اما هزینه‌ها را پایین آوردند.

 

  • وی ادامه داد خیلی از مشکلاتی که در کشور داریم از نافرمانی خدا نشات می‌گیرد اگر یک مدیریت فهیم، جامع و آگاه داشته باشیم و اگر هر جایگاه ر ا به اهل خودش بسپاریم مشکلات ما حل خواد شد.خدا در قرآن امر کرده است که امانت را به اهلش بسپارید و مولای متقیان می‌فرمایند که مسئولیت امانت است.

 

لازم بذکر است برنامه بعدی ثریا چهار شنبه هفته جاری ساعت ۲۳:۳۰ با همین موضوع به روی آنتن می‌رود.

 

 

کلمات کلیدی

  • سعید 2 6

    خدا خیرتون بده امیدوارم بساط شما رو جمع نکنن !!!
    اگه تو کارتون اخلاص باشه که هست اثر خودش و جوری میزاره که خودتون هم باورتون نشه. یا علی

ارسال نظر

تریبون