تاریخ خبر: کد خبر: 6352

سوغاتی کثیف

به قلم: سید ابوالفضل موسوی یکتا

سوغاتی کثیف

با نزدیک شدن به ماه ذی‌الحجه و فرصت طلایی خودسازی و بهره‌مندی از فضای معنوی حج، زائران مشتاقی که سالیان سال چشم‌انتظار چنین فرصتی بوده‌اند، در حال آماده شدن برای عزیمت به بیت ا... احرام هستند.

 

موقعیت امسال حج متفاوت از سال‌های گذشته است، شرایطی که امروزه عربستان با وقاحت تمام برای مردم مظلوم یمن به وجود آورده است و یک‌لحظه حاضر نیستند دست از خون‌خواری بکشند.

 

البته دست خون‌آلود عربستان همواره بر سر تمام مستکبران جهان بوده و در توسعه و تقویت ظلم استکبار علیه ملت‌های مظلوم جهان مشارکت داشته است. کشوری که خود را پرچم‌دار اسلام و خادم الحرمین می‌دانند چگونه و با چه توجیهی حاضر نیست در حمایت از ظلم عقب‌نشینی کند؟

 

حتی حماقت‌های عربستان تنها به این موضوعات خاتمه پیدا نکرده است و همواره نفرت و کینه آن‌ها نسبت به شیعیان در فرصت‌های مختلف دیده‌شده است و آخرین آن هتک حرمتی بود که نسبت به دو زائر جوان ایرانی داشتند.

 

از این موضوع که نگذریم، یکی از رسوم قدیمی و بعضاً دست‌وپا‌ گیر برای حجاج بیت‌الله الحرام، آوردن سوغاتی برای خویشان و آشنایان است. موضوعی که شاید از ابتدای فراهم شدن شرایط سفر، دغدغه ذهنی زائران را فراهم سازد و به‌آسانی نشود از آن فاصله گرفت.

 

شرایط امروز عربستان و کینه و نفرتی که نسبت به شیعیان دارند شرایط این رسم قدیمی را برای زائران خانه خدا سخت کرده است و شاید هم برخی‌ها نسبت به این مسائل بی‌تفاوت باشند و هنوز هم تفکر چگونگی تدارک سوغات از این کشور را در ذهن داشته باشند.

 

اما موضوعی که همواره بایستی مدنظر زائران باشد این است که امروزه این فرصت طلایی تنها برای او به وجود آمده است و ذره‌ای غفلت در بهره‌مندی از آن می‌تواند به‌سرعت چشم به هم زدنی از دست برود.

 

وقتی زائری به این مسئله توجه داشته باشد که بر اساس روایات ثواب یک‌رکعت نماز در مسجدالحرام معادل صد هزار رکعت و در مسجدالنبى(ص) معادل ده هزار رکعت نماز در جاى دیگر است، آیا حاضر می‌شود این فرصت عظیم را در بازار و فروشگاه‌ها بگذراند؟!

 

چگونه می‌تواند برای یک زائری قابل‌تحمل باشد که پول زحمت کشی خود را به‌راحتی در اختیار کسانی قرار دهد که از همان پول بمب و موشک تهیه‌کرده و بر سر مردم مظلوم یمن می‌ریزند و یا پول‌های آنان تبدیل به گلوله‌های داعشی می‌شود که بر قلب مردم مظلوم سوریه و عراق شلیک می‌گردد. به‌راستی آیا این سوغاتی کثیف نیست؟ دوستان و آشنایان چگونه و با چه وجدانی می‌توانند از این سوغات کثیف استفاده کنند؟

 

البته نباید از این موضوع غافل شویم که فرهنگ خرید سوغاتی هنوز در بین مردم ما نهادینه نشده است که مقصر اصلی آن نهادهای متولی فرهنگ و زیارت هستند، هرچند دراین‌بین نمی‌توان از نقش رسانه‌ها چشم‌پوشی کرد که تاکنون به‌خوبی به این مقوله مهم نپرداختند.

 

با توجه به شرایط اقتصادی کشور و همچنین تأکید رهبر معظم انقلاب بر سیاست «اقتصاد مقاومتی»، آیا بهتر نیست به‌جای اینکه پول خود را برای خرید کالاهای بی‌کیفیت در کشور میزبان صرف کنیم، پیش از اعزام به سفر با خرید سوغات از داخل کشور با هزینه کمتر و باکیفیت بالاتر سهمی در پویایی اقتصاد کشور داشته باشیم و وقت کوتاه سفر را تنها به زیارت و امور عبادی و معنوی صرف کنیم؟!

 

رهبری در 11 مهرماه 90 در دیدار با کارگزاران حج فرمودند: «... من با سوغاتى خریدن مخالف نیستم، اما با این بازار گردی‌ها چرا؛ خیلى بد است. یک عده‌اى عطش بازارگردى دارند؛ این‌ها ملت شما را، مردم شما را سبک می‌کند؛ حیف است. می‌روند یک جنس‌هایی را می‌خرند، غالباً هم‌جنس‌های بى‌کیفیت از کشورهاى دوردستِ سودجو که با همان کمپانى‌هاى داخل آن کشور میزبان بندوبست دارند. براى حجاج جنس بدلى و بى‌کیفیت درست می‌کنند مى‌آورند توى این بازارها می‌ریزند، شما هم می‌روید این ارز خودتان را می‌ریزند براى اینکه این کالاهاى بى‌کیفیت را خریدارى کنید. امروز در کشور ما خوشبختانه کالاهاى داخلى باکیفیت خوب، متنوع، زیبا، ساخته‌شده‌ى دست کارگر ایرانى - برادر خودتان - فراوان است. بعضى‌ها قبل از اینکه سفر مکه بروند، سوغاتى‌هاى سفر را در اینجا می‌خرند - کار خوبى است - نگه می‌دارند؛ بعد که برگشتند، همان هائى را که در بازار شهر خودشان تهیه‌کرده‌اند، به‌عنوان سوغاتى می‌دهند. هدیه‌ى سفر است دیگر، خوب است. این کار، خیلى کار خوبى است.»

 

در این میان برنامه‌ریزی برای تهیه سوغات زائران همیشه در دستور کار سازمان حج و زیارت و بعثه مقام معظم رهبری بوده است و امیدواریم در آینده مکانی برای تهیه سوغات برای حجاج و زائران اعتاب مقدسه در داخل کشور ایجاد شود و برای ترویج فرهنگ صحیح تهیه سوغات در میان زائران برنامه‌ریزی‌های فرهنگی بیشتری از سوی نهادهای ذی‌ربط صورت گیرد.

 

امیدواریم حج امسال باتدبیر زائران ایرانی سبب تقویت بازار داخلی و تضعیف بازارهای عربستان شود تا به آن‌ها ثابت شود که ایرانی‌ها نسبت به مسلمانان جهان بی‌تفاوت نیستند و حاضر نیستند سرمایه خود را به‌پای چنین کشورهای ظالمی بریزند و برای پول و سرمایه خود حرمت قائل هستند.

 

 

کلمات کلیدی

ارسال نظر

تریبون